Zielekronkels

Bevrijd zijn van ballast

Bevrijd zijn van ballast is LEVEN

by | Jul 3, 2024 | Coaching, therapie, lichaam, gezondheid

De deurbel gaat. Het is etenstijd en dat betekent op vrijdag altijd een feestje: pannenkoek met warme appelmoes. Als jongste dochter springt Linda direct op om te kijken welke verrassing er aan de andere kant van de deur zal staan. Ze zwaait de deur open en wat er dan gebeurt maakt dat ook de anderen in de keuken overeind komen.

Linda gilt het uit van plezier, als jonge puber heeft ze die spontaniteit nog volop. Het onderwerp van haar enthousiasme kijkt enigszins verbaasd, hij had niet verwacht direct herkend te worden na zoveel jaren. De laatste keer dat ze elkaar zagen, kroop Linda nog spontaan op zijn schoot om daar dan prompt in slaap te vallen. Hij, opa van vaders kant, was voor haar altijd een goedhartige grote brombeer geweest die een en al veiligheid uitstraalde. Intussen zijn er drie licht gespannen gezichten in de deuropening zichtbaar, nieuwsgierig en geschrokken tegelijk door de gil van Linda. 

Opa en vader, twee stijfkoppen
Direct op het moment dat de ogen van vader en opa elkaar ontmoeten, is de spanning te snijden. Vader draait zich om en loopt met grote passen en een gespannen rug weg, naar de schuur waar hij altijd naartoe gaat als hem iets dwarszit. Hij moppert dat die verdomde kerel nu ook wel weg had kunnen blijven, ze hebben elkaar niets meer te vertellen. Mama en de oudste broer lopen met Linda en opa naar de keuken waar gauw een extra bord op tafel wordt gezet. Iedereen praat opgewonden door elkaar, tot er een stilte valt, gevolgd door een gespannen blik bij opa. “We zijn allebei enorme stijfkoppen, ik kan het hem niet kwalijk nemen dat hij wegloopt. Misschien was het beter geweest als ik eerst had gebeld.” 

Verslagenheid hangt in de lucht
Terwijl hij dit zegt, kijkt hij iedereen aan, staat op en pakt zijn jas met de mededeling dat hij binnenkort telefonisch contact op zal nemen met moeder. Snel krabbelt hij zijn nieuwe nummer op een briefje en geeft het haar in handen, als ze wil kan ze zelf contact opnemen. Opa loopt de deur weer uit, iedereen verslagen achterlatend…

Afgewezen voelen als ouder, ouderverstoting 
Wellicht ken je het verschijnsel dat er tussen ouder en kind een deur wordt dichtgedaan. Gelukkig is dat meestal tijdelijk, maar soms ook niet. Hoe dan ook is het een pijnlijk gebeuren voor beide partijen dat zich om ons heen steeds vaker laat zien, een harde les.

Alles begint en eindigt bij jezelf
Bij de mensen die bij mij binnenkomen voor een gezondheidsopstelling is gedoe in de familie vaak een deel van de vraag waar we mee werken. Als ervaringsdeskundige trek ik deze mensen onbewust aan, gewoon door wie ik ben geworden. Ik zie mezelf vooral als expert op het vlak van zelfacceptatie, zelfliefde en omgaan met jezelf in je roerige leven. Alles begint en eindigt tenslotte bij jezelf, de enige persoon waar jij rechtstreeks invloed op hebt.

Toegevoegde waarde voor ons én onze kinderen
Gelukkig hoor ik na een opstelling geregeld terug dat het contact met anderen verandert. Mensen worden blij, omdat het in het eigen leven prettiger loopt. Maar de grootste toegevoegde waarde zit in het feit dat dat ‘het oude zeer’ bij jou mag stoppen. Het doorgeven van generatie op generatie kan stoppen, zodat onze kinderen en kindskinderen een vrij leven hebben. Bevrijd zijn van ballast waar zij part nog deel aan hebben, dat gun ik de generaties na ons, bevrijd zijn van… 

Ben jij toe aan bevrijding van de Linda in jou?
Wie weet kan ook het contact tussen eerder genoemde papa en opa hersteld worden, maar dan heeft één van hen wel eerst aan de bel te trekken. Ik gun het hen, en vooral gun ik het Linda. Wie weet is een koffiemomentje inplannen ook voor jou een goed begin, want je bent nooit te oud om zingend door het leven te gaan!

Anneke Wilbers

Healer en begeleider Eigen Innerlijke Kracht

Helpt gevoelige ondernemende mensen van aanpassen en wegcijferen naar zelfvertrouwen en doen waar ze van nature zo goed in zijn. Verwacht geen mooi gepolijst pad van mij, geen strak uitgeschreven plan. Verwacht eerlijkheid, helder weten en liefdevolle innerlijke moed om samen aan te zien wat jij nu nog moeilijk vindt. Ik sta stevig met mijn voeten op de grond, breng je vandaaruit in contact met jouw levenswijsheid. Hier op aarde leef je, hier hebben we het te doen. Ik uit me graag via mijn schrijfsels, mijn Zielekronkels???