Zielekronkels

De LEEFmeester in huis is een hond, lessen in vertrouwen

De dominante teef bleek een ware LEEFmeester te zijn

by | Jun 30, 2024 | Geen categorie

Het is zo’n dag in het voorjaar waarin we ons als mens heerlijk koesteren in de eerste zonnestralen. Onderweg laten zich ook andere lente-tekenen zien in de vorm van sneeuwklokjes en winterakoniet. De route die we rijden is rustig en groen, we nemen de tijd om vandaag te kijken naar een Berner Sennen-dame die tijdelijk in dierenopvang ‘t Noordbroek in Almelo woont. Mijn eerdere ervaringen met dit ras is zo goed, daar wil ik wel mee verder. Wat ik vergeet hierin is dat het verleden geen garantie voor de toekomst biedt en juist dit blijkt nu naadloos te kloppen. 

De eerste ontmoeting
Bij aankomst zien we de gekozen hond al zitten in haar leefruimte. Naast haar zit een herder me strak aan te kijken. Aan de andere kant van haar woont een mini-hondje dat heel slaperig is. Na een kennismakingsbabbeltje bij de balie ontmoeten we de Berner. Tien minuten later lopen we door het veld achter de opvang. Contact maken blijkt lastig te zijn, het lijkt wel alsof er iets niet helemaal spoort bij deze hond, het is duidelijk dat haar ervaringen een negatieve lading hebben achtergelaten.

Deze hond heeft ons gekozen
Als we terug zijn, is het al duidelijk dat dit niet onze hond is, dat zou niet goed zijn voor haar én ons. Ineens is er een maar… Het beeld van eerder genoemde herdershond zit stevig op mijn netvlies en binnen no time lopen we met haar buiten. Wat een fijne hond is dit, een mix van zelfverzekerdheid en gericht zijn op ons. Ze heeft me geraakt, ik zie dat dat hetzelfde is bij mijn vrouw. Deze hond heeft ons gekozen, alsof ze bij onze aankomst bij ’t Noordbroek al met haar blik zei: ‘Je kunt doen wat je wilt, je gaat toch met mij naar huis!’

Met deze hond nemen we onbewust een leermeester in huis, drie van de lessen deel ik hier met je.

Les 1: Je krijgt altijd wat bij jou past
Het afronden van alle papierwerk duurt twee dagen en er zal nog een keuring plaatsvinden. Daar was nog geen tijd voor geweest omdat ze diezelfde dag binnen was gebracht. “Vrijdagochtend kunnen jullie haar halen, dan is alles er klaar voor.” Met die woorden rijden we weer richting huis, al pratend over hondenmanden, voer en dergelijke. Intussen zijn we nog totaal onbewust wat deze 10-jarige dame ons nog zal leren, en misschien is dat maar goed ook. Les 1 staat voor de deur: we krijgen de hond die bij ons past. Zij kiest voor ons, niet andersom.

Les 2: Vertrouw!
Al de eerste dag piept ze er tussenuit, los van de riem, het veld in. Luisteren naar ons is nog niet aan de orde, wel een ‘ik ga mijn eigen gang, zie maar dat je me terugkrijgt.’ Een half uur later zie ik haar eindelijk opdoemen aan het eind van het zandpad, een heel eind van ons vandaan. Ze krijgt ons in beeld en vliegt in razende vaart naar ons toe. Vanaf dit moment zal ze ons altijd in de gaten houden, ze gaat nooit meer alleen op pad, maar blijft de jaren die we samen hebben dichtbij ons. Les 2 geleerd: heb vertrouwen, ik hoor bij jullie!

Les 3: Zelfvertrouwen
Deze les volgt in de vorm van leren om zelfverzekerd rechtop te staan. Ik heb nog te leren dat ik het waard ben om gezien, gehoord en serieus genomen te worden. Dit is hoe ze me dat leert; telkens als ik met haar ga lopen trekt ze, blijft duidelijk langer dan normaal staan bij bepaalde geurtjes. Dit lijkt uit een soort protest te komen. Plat gezegd laat ze me weten dat het niet interessant is dat ook ik aan datzelfde touwtje (de hondenriem) vastzit. ‘Mens, je kunt best wachten op me, ik heb dit nog eerst te doen. Relax!’ Hoe boos ik ook ben, hoe lief ik ben of hoeveel koekjes ik haar aanbied, niets helpt. Op een gegeven moment heb ik er zo genoeg van dat ik een intense kracht door me heen voel gaan. ‘Ben je nou helemaal gek, ik laat me toch niet door een hond alle kanten op slepen. Ze gaat vanaf nu gewoon luisteren. Punt!’ Alsof ze oppikt dat deze kracht door me heen gaat, loopt ze ineens vrolijk kwispelstaartend naast me. Ze kijkt me aan met een blik die lijkt te zeggen: ‘lesson learned.’ 

Leefmeester
Van onze herder, Laica, heb ik geleerd leefmeester te zijn! Zonder je aan de riem mee te willen nemen, deel ik mijn kennis en wijsheid graag met jou. Is het voor jou tijd om meester in jouw eigen leven te zijn? Ik daag je uit te starten met die reis…

Anneke Wilbers

Healer en begeleider Eigen Innerlijke Kracht

Helpt gevoelige ondernemende mensen van aanpassen en wegcijferen naar zelfvertrouwen en doen waar ze van nature zo goed in zijn. Verwacht geen mooi gepolijst pad van mij, geen strak uitgeschreven plan. Verwacht eerlijkheid, helder weten en liefdevolle innerlijke moed om samen aan te zien wat jij nu nog moeilijk vindt. Ik sta stevig met mijn voeten op de grond, breng je vandaaruit in contact met jouw levenswijsheid. Hier op aarde leef je, hier hebben we het te doen. Ik uit me graag via mijn schrijfsels, mijn Zielekronkels???