Zielekronkels

kopje koffie met daarnaast tekst 'today I choose joy'.

Een kwestie van ander woordgebruik en denkkracht

by | Nov 19, 2023 | bestaansrecht, Lichaam & Gezondheid

Vandaag heb ik geen puf voor wat dan ook, terwijl er fijne dingen op mijn agenda staan. Hoe kan ik er toch een leuke afwisselende dag van maken? Waarbij ik moet afwachten hoe het met mijn energie goed blijft gaan. Soms denken mensen dat dat allemaal vanzelf gaat bij mij, wat niet helemaal klopt. Niets gaat vanzelf, ik maak vooral bewuste keuzes in mijn leven waarmee ik me meestal goed staande kan houden. Ik geef je een inkijkje hoe ik een dag als vandaag heelhuids doorkom.

Mijn woordgebruik
Mijn eerste (en intussen ook meest toegankelijke) keuze gaat over mijn woordgebruik. Ik gebruik niet de woorden ???ik ben zo moe, ben om 5 uur al opgestaan vanochtend??????. Daarvoor in de plaats zeg ik: ???Ik ben om 5 uur opgestaan, maar heb genoeg energie om de dag goed door te komen. En als ik wil, kan ik tussendoor prima een kort tukkie doen op de bank.???

In beide gevallen gaat het over de dag die ik voor de boeg heb, toch voelt de tweede manier van praten heel anders. Dit doe ik ook zo als ik een afspraak heb waar ik onzeker over ben of gewoon niet zoveel zin in heb. 

Lief Universum
Als je bij mij op mijn schouder zou zitten, voorafgaand aan zo???n afspraak, dan kun je me dit horen zeggen: ???Mijn intentie is om het fijn te hebben, om precies te zeggen wat van belang is, om als vanzelf de juiste woorden te vinden, om rechtop te blijven staan tijdens dit contact.???

Deze manier van praten tegen mezelf eindig ik altijd met een bedankje vooraf: ???Lief Universum (God, grote Energie of hoe jij dit ook wilt noemen), ik heb geen idee hoe, maar het is wel mijn intentie. Dankjewel hiervoor!???

Fysieke beweging
Mij goed voelen gaat over fysiek in beweging gaan, liefst met een klein muziekje op de achtergrond. Iets simpels als ???Nederland in beweging??? (iedere ochtend op tv, op NPO1) werkt al. Maar wil jij liever een yoga- of zumbales online volgen, doe dat dan vooral. Herinner je lijf eraan dat er voldoende energie aanwezig is en laat dat dan ook op een voor jou gepaste manier aan je lichaam horen.

Houd je het klein, heb het fijn
Soms is het fijn om al galmend de kamer te stofzuigen, heb ik meteen echt eer van mijn werk met drie honden in huis. Oud papier van de schuur naar de auto brengen, de vuilnis aan de straat zetten of ????n lade opruimen die er zo hard aan toe is. Het is allemaal fijn. Houd je het klein, dan levert het energie en een goed gevoel op.

Dit gaat over iets in beweging zetten, in geestkracht ??n fysiek. Bijkomend voordeel is dat je beter kunt nadenken als je lichamelijk met iets eenvoudigs ??? zoals wandelen, afwassen of tuinieren ??? bezig bent.

Pure ontspanning, heel belangrijk
Voor pure ontspanning heeft ieder zo zijn eigen voorkeuren. Om even uit mijn hoofd weg te gaan, doet een fijn kinderboek het altijd goed bij mij. Evenals een legpuzzel, kleuren of een sudoku oplossen. Een ander helpend iets kan zijn om een taart te bakken, tenminste als ik er echt zin in heb, niet omdat het moet. Een kwartiertje uit het raam staar-tijd of een tukkie doen horen hier ook bij.

Denk aan iets prettigs
Dit zijn niet-actieve activiteiten waarbij je stopt om het brein extra prikkels te geven, zo breng je je brein tot rust en word je uiteindelijk productiever. Mocht je merken dat je hoofd juist extra tekeer gaat als je stil zit, denk dan eens aan iets prettigs. Bij mij zou dat de geur van warme appeltaart thuis zijn, of die bepaalde plek aan de IJssel, ter hoogte van Gorssel, van beide geniet ik altijd intens. Wat ook kan, is een koffiemomentje met mij plannen, mijn creatieve geest kijkt graag met jou mee hoe jij van oud zeer en gedoe naar een fijn leven kunt komen.

Anneke Wilbers

Healer en begeleider Eigen Innerlijke Kracht

Helpt gevoelige ondernemende mensen van aanpassen en wegcijferen naar zelfvertrouwen en doen waar ze van nature zo goed in zijn. Verwacht geen mooi gepolijst pad van mij, geen strak uitgeschreven plan. Verwacht eerlijkheid, helder weten en liefdevolle innerlijke moed om samen aan te zien wat jij nu nog moeilijk vindt. Ik sta stevig met mijn voeten op de grond, breng je vandaaruit in contact met jouw levenswijsheid. Hier op aarde leef je, hier hebben we het te doen. Ik uit me graag via mijn schrijfsels, mijn Zielekronkels???