Zielekronkels

Vrouw die spiegel in vorm van een oog voor de buik houdt

Liefde weekt alle pijn los waardoor het lijkt alsof liefde pijn doet

by | Jul 9, 2023 | bestaansrecht, Coaching, therapie, lichaam, gezondheid, Geen categorie

Ik merk dat ik vandaag wil schrijven omdat er iets is dat me raakt, iets wat ik bij een ander zie gebeuren en waar die ander mee zit. Ik zie veel: ik zie mensen die worstelen met hun gezondheid, maar vooral die worstelen met het leven. Vragen vliegen mij om de oren tijdens een gesprek, vragen waaruit pijn tevoorschijn drukt.

Dan zie ik een ander gezicht
De mensen bij de kassa van de kleine buurtsuper hebben vaak een vrolijk vriendelijk gezicht maar als ik ze op een ongemerkt moment tussen de schappen door zie lopen dan zie ik een ander gezicht. Doorvragen kan natuurlijk niet tijdens ’n kassa-momentje, er zullen daar hoogstwaarschijnlijk geen antwoorden worden gegeven en dat is logisch. Veelal kennen ze mij niet eens.

Gesprekken
Op mijn eigen manier doe ik mijn best om de wereld een beetje mooier en vrijer van oude ballast te maken; mens voor mens, beetje bij beetje. In de tussentijd schrijf ik, voer ik korte en lange gesprekken met collega’s en vriendinnen over onze worstelingen in het leven. Gesprekken die gaan over de kinderen, gezondheid, die gekke kat die gewoon midden op straat bleef zitten terwijl en mensen hem moesten ontwijken… Gewoon van die dagelijkse dingen.

De ander werkelijk kunnen horen
Het valt telkens weer op dat de energie aan het eind van zo’n contact gewoon lekker bubbelend is, we weten dan allebei weer hoe we het leven kunnen omarmen. Ik denk dat het daar om gaat, dat we de ander werkelijk kunnen horen en de tijd nemen om te voelen en uit te spreken wat er binnenin onszelf leeft. Dáár zijn die gesprekjes zo belangrijk voor; om de tijd te nemen om te voelen waar het écht om gaat en dat vervolgens ook uit te spreken, te uiten. Daarmee haal je het uit je systeem, kan het niet meer een weg vreten in je lijf en allerlei klachten veroorzaken die vervolgens door de reguliere geneeskunde niet te verklaren zijn. Laat staan dat die klachten op te lossen zijn, vanaf de wortel.

Dat wat bij hen de levensvreugde wegneemt
Soms zou ik mensen graag naar een opstelling (systemisch werk) willen slepen om hun leven aan te zien, dat wat zo zeer doet, dat wat bij hen de levensvreugde wegneemt. Maar ja, dat is niet aan mij, ik mag werken met de mensen die zich bij mij melden met een hulpvraag en dat doe ik met liefde.

Het gaat altijd over het nu
Volgens mij gaat het met name om voelen en uiten van wat is. Dat wat was, mag vaak achterwege blijven. Gewoon omdat het gaat over wat er nu in je leven is met dat van toen als oorzaak. Het gaat altijd over het nu, over dit gegeven moment. Er zijn mensen in mijn directe omgeving die kanker hebben, in een niet te genezen variant, zij hebben vrede gevonden met wat is. Zij hebben geuit wat geuit wil worden, gevoeld wat gevoeld wil worden, gezien wat gezien wil worden zonder het uit te weg te gaan. Tegelijkertijd komt er rust in de persoon én in het lichaam, er wordt niet meer gevochten tegen de ziekte. Wat een opluchting geeft dat. En wonder boven wonder zijn ze er nog, hier op aarde. 

Deze week schreef ik:
Liefde weekt alle pijn los waardoor het lijkt alsof liefde pijn doet.
Embrace that pain and feel the love. 

Als je lang durende pijn ervaart, al dan niet fysiek, dan kan het zijn dat je heel krachtige liefde niet eens kunt verdragen. Dat heeft te maken met wat ik zonet schreef: de liefde weekt oude pijn los.

Ik wilde het liefst weglopen
Ik glimlach door de herinnering aan een spirituele beurs. Het was nog vroeg, er waren nog maar twaalf bezoekers waaronder een meisje van een jaar of acht. Ze kwam naar me toegelopen vanaf de andere kant van de zaal, waarbij ze me bleef me aankijken. Ik voelde me vreselijk onrustig worden, kreeg kippenvel en wilde het liefst weglopen. Een van mijn collega-vriendinnen zat naast me en gierde het uit toen ze zei: “Ja, dat was ook wel heel veel liefde dat naar je toekwam!” Toen snapte ik er niets van, ik was boos en gefrustreerd om dat meisje en deze opmerking. Nu voel ik aan alles wat mijn vriendin bedoelde, het kwartje is een jaar of wat onderweg geweest om te vallen.

Een beetje lichter maken
Voel jij je nu ook geraakt, net als ik destijds? En is je kwartje nog niet gevallen? Blijf er dan niet mee zitten. Ik kom graag met je in contact om het voor jou een beetje lichter te maken. 

Anneke Wilbers

Healer en begeleider Eigen Innerlijke Kracht

Helpt gevoelige ondernemende mensen van aanpassen en wegcijferen naar zelfvertrouwen en doen waar ze van nature zo goed in zijn. Verwacht geen mooi gepolijst pad van mij, geen strak uitgeschreven plan. Verwacht eerlijkheid, helder weten en liefdevolle innerlijke moed om samen aan te zien wat jij nu nog moeilijk vindt. Ik sta stevig met mijn voeten op de grond, breng je vandaaruit in contact met jouw levenswijsheid. Hier op aarde leef je, hier hebben we het te doen. Ik uit me graag via mijn schrijfsels, mijn Zielekronkels…