Zielekronkels

vrouw die over de schouder kijkt terwijl ze naar buiten stapt.

Begin je het nieuwe terwijl je nog in het oude leeft?

by | May 14, 2023 | bestaansrecht, Coaching, therapie, lichaam, gezondheid, Geen categorie, Lichaam & Gezondheid, thuisland

We zitten met z???n allen in een veranderproces dat moed vraagt en sporen achterlaat in het leven. Aan ons wordt gevraagd om oude patronen los te laten, oud zeer te doorzien en andere keuzes te gaan maken. Afgelopen week was dit merkbaar in mijn werk via een mix van hoop en aarzeling in de ogen van de mensen. ???Ik wil leven. Ik wil me nuttig voelen, gewaardeerd voelen en bovenal waardering voor mezelf voelen. Dat laatste ben ik onderweg kwijtgeraakt.???

Het is tijd om te kiezen vanuit het hart. Maar hoe doe je dat dan als je jezelf telkens terugvindt in het oude patroon van een mopperend lijf, jezelf aanpassen of pantseren en daardoor de pijn verder vergroot?

Zoals het was, kan het niet de bedoeling zijn
Wat ik in de afgelopen jaren heb gemerkt, is dat bepaalde keuzes maken ??? zoals bijvoorbeeld je baan, woonplek of relatie opzeggen ??? spannend is. Sommigen mensen, zoals ik, doen dit alledrie tegelijk. Dit is spannend, omdat je nog niet weet wat er voor het oude in de plaats komt. Toch is het gevoel van ???nu is het genoeg??? heel sterk. Zo sterk zelfs dat je nu echt gaat doorpakken, want het sprankeltje van weleer is nergens meer vindbaar. Je hebt het niet meer naar je zin, de oude situatie doet meer en meer pijn en aan alles merk je dat je de deur achter je wilt dichttrekken. De grote twijfel ligt vaak in wat je achterlaat versus nog niet weten wat komt. 

De hinkstapsprong tussen angst en de wens
Je hebt natuurlijk ook te kijken naar wat je achterlaat als je jezelf een optimale kans wilt geven in het nieuwe. Wat laat je achter? Bijvoorbeeld: het leuke gesprekje elke ochtend voor aanvang van je werk, het inkomen dat op geregelde tijden op je bank wordt bijgeschreven, de opgestoken hand als je weer naar huis fietst na je werk. Maar ook ??? en misschien wel vooral: je laat de reden waarom je met dit werk (deze woonplek of relatie) bent begonnen achter je. Die droom, waarin je misschien hevig teleurgesteld bent, die nu ineens weer aan je gaat trekken.

Er komt zin in het nieuwe en tegelijk angst voor het hoe.
De vraag ???hallo, weet je dit zeker???? komt telkens voorbij.

Begin je het nieuwe terwijl je nog in het oude leeft?
Ok??, je hebt de spreekwoordelijke stekker eruit getrokken en vertrekt. Op naar het nieuwe, hoe dat er dan ook uit mag zien. De grote vraag is of je je al kunt openstellen voor het volgende, het nieuwe. Sta je al in de vrije ruimte om het nieuwe te kunnen omarmen of leef je nog deels in het oude?

Ik neem verhuizen als voorbeeld, maar dit geldt net zo voor elke andere grote keuze. In al mijn grote veranderingen heb ik gemerkt hoe belangrijk het is om het huis waaruit je vertrekt schoon te maken. Om de oude energie die er was er misschien zelfs letterlijk uit te vegen. 

Vier redenen om eerst schoon te maken

  1. Voor een potenti??le volgende bewoner (werknemer, partner???). Deze mag in een ???schone ruimte??? stappen, zonder de lading die jij hier had laten groeien de laatste periode. Dit geeft jou ook een goed gevoel, bevrijd van wrok of boosheid.
  2. Het oude heeft jou gediend, ook al zie je misschien nog niet zo duidelijk hoe. Als je met een gevoel van waardering (of zelfs dankbaarheid) afscheid kunt nemen, dan heb je een flinke energetische voorsprong om het nieuwe te kunnen omarmen.
  3. Als je het oude nog vasthoudt, door terug te verlangen of ertegen te vechten, dan heb je nog geen ruimte voor iets nieuws, je kunt je hart dan nog niet openstellen. Als je je bewust bent dat je de ruimte (baan, relatie, huis) schoon achterlaat, dan draag je zelf ook die lading niet meer mee.
  4. Je oude situatie schoon achter je laten is ook voor een nieuwe situatie voor jezelf (huis, werk, relatie) wel zo eerlijk, want waarom zou je daar meteen met een hele zeecontainer aan niet-fijns binnenkomen? Hoe respectvol is dat, en hoeveel kans op slagen heb je dan in je nieuwe situatie? 

Als extra: Je kunt om die reden ook je nieuwe ruimte schoonmaken voordat je er echt instapt; je wilt immers een frisse kans op een goed leven hebben.

Een leven leiden dat het leven waard is, begint bij een keuze
Is er nog lading, binnenin je? Dan kijk ik graag samen met jou naar hoe je je oude ballast kunt achterlaten v????rdat je in een nieuwe situatie of relatie stapt. In een opstelling kijk ik met jou naar het verleden ??n naar wat je wel wilt ervaren in het leven. Het oude huis wordt schoongeveegd zodat er op het goede tijdstip plek is voor het nieuwe. Met al mijn ervaring heb ik geleerd welke impact het heeft. Het is tijd om dat te omarmen wat je zo graag wilt ervaren in het leven! 

Anneke Wilbers

Healer en begeleider Eigen Innerlijke Kracht

Helpt gevoelige ondernemende mensen van aanpassen en wegcijferen naar zelfvertrouwen en doen waar ze van nature zo goed in zijn. Verwacht geen mooi gepolijst pad van mij, geen strak uitgeschreven plan. Verwacht eerlijkheid, helder weten en liefdevolle innerlijke moed om samen aan te zien wat jij nu nog moeilijk vindt. Ik sta stevig met mijn voeten op de grond, breng je vandaaruit in contact met jouw levenswijsheid. Hier op aarde leef je, hier hebben we het te doen. Ik uit me graag via mijn schrijfsels, mijn Zielekronkels???