Zielekronkels

vrouw starend uit het raamkozijn, in het niets

Als je je aanpast, verstop je een stukje van jezelf

by | Jan 29, 2023 | bestaansrecht, Coaching, therapie, lichaam, gezondheid, Geen categorie

Leegte is onderwerp van gesprek de laatste tijd. Het is een fenomeen met een dubbele laag in deze drukke tijd en vraagt een andere aanpak dan vullen van de dagen met allerlei leuke activiteiten, mooie spullen of een nieuwe partner. Deze aanpak is geen garantie dat je je beter zult voelen, gewoonweg omdat dit niet is waar jouw systeem om vraagt. Welke aanpak werkt dan wel?

Leegte onder de loep
Leegte kan ontstaan doordat er iets wegvalt uit je leven, deze oorzaak is makkelijk te herkennen. Denk maar aan een overlijden in je familie, baanverlies of aan het welbekende lege nest syndroom als ook je laatste kind op eigen benen gaat staan. Al deze voorbeelden kunnen de vraag meebrengen: ???wie ben ik nu, zonder diegene of dat andere in mijn leven???? Het is alsof je je identiteit aan die persoon of situatie hebt ontleend, jij bent jij dankzij dat andere in je leven. Zo???n moment geeft werk aan de winkel door je bewust de vraag te stellen: ???wie ben ik en wat wil ik???? 

Je verstopt een stukje van jezelf
Leegte heeft vaak te maken met dat je je lange tijd, vaak jaren lang, hebt aangepast. Aan je werk, kinderen, je partner, moeder, kerkgenootschap of vriendinnen waar je je intussen niet meer zo bij thuis voelt. Als je je aanpast verstop je als het ware een stukje van jezelf, je levert iets in. Een voorbeeld uit mijn eigen leven is mijn passie voor dansen, dat beetje bij beetje verdween uit mijn leven. Dit is natuurlijk geen grote ramp, maar als je jaar na jaar je zelf aanpast, vreet dat aan je. Er zit dan zo???n knagend gevoel binnen in je, een zachte fluistering die jou wil waarschuwen. Jij bent intussen druk bezig met doen wat de meeste mensen doen, je schuift die fluisteraar opzij. ???Morgen heb ik tijd voor je of anders volgende week of volgende maand.??? 

Zachte seintjes van het lichaam
Totdat schijnbaar zonder reden je schouder opspeelt, je wordt misselijk en je slaapt steeds slechter. Dit is je lichaam die de alarmbel luidt, alsof het zegt:
???Je luistert niet, ik heb je al zo vaak een seintje gegeven. Weet je nog van die keer dat je misselijk werd toen de buurvrouw je vroeg om in hun vakantie de brievenbus te legen? Je zei ja vanuit verplichting, terwijl dit helemaal niet paste in specifiek die drie weken. Ik gaf jou misselijkheid als seintje, maar je zei toch ja om een of andere reden. Plichtsgevoel, schaamte als je nee zou zeggen? Of omdat je dan haar bekende manier van manipuleren niet hoefde te zien? Dat doet je zo aan je moeder denken???? 
Je lichaam is zo wijs om je zachte seintjes te geven voordat het overgaat tot schreeuwen.

Wat is er voor nodig om weer levenslust te voelen?
Er zijn heel veel redenen denkbaar waarom je je bent gaan aanpassen. Bij mij was dat bijvoorbeeld nadat mijn zus overleed en mijn moeder het moeilijk had. Aanpassen is in zo???n situatie niet zo erg, logisch zelfs, maar als je niet weer terug gaat naar je oorspronkelijke staat dan wordt het problematisch. Het nare en sluipende is dat aanpassen en pleasen jou jaren later leeg achterlaat: leeg, moe, kribbig. Je weet niet meer wie je bent en wat je wil.

Jouw systeem vraagt iets anders
Het is duidelijk tijd om hier verandering in aan te brengen. Deze keer niet In de vorm van goede voornemens, dat hoop ik althans, maar in de vorm van jezelf onder de loep leggen. Tijd om stil te worden en beetje bij beetje te ontdekken: 

  • What the f*** happend, hoe ben ik zover gekomen?
  • Wie ben ik? Werknemer, partner, buurvrouw, moeder? Ja, maar wie ben ik in mijn leven? 
  • Wat wil ik in mijn leven, nu en straks?

Hierna houd ik even stil. Hier schuilt namelijk het belangrijkste, de sleutel van het hele veranderproces: waar is het geheel van leegte ooit begonnen? Als je d??t ontdekt, en er heling in vindt, ontstaan er wezenlijke veranderingen. Je leert jezelf dan namelijk op zielsniveau kennen en helen. Precies dat maakt de echte verandering, daarmee vul je die leegte, dat gat in je ziel. 

Wil je op dit diepe niveau werken en helen?
Dan heb je meer dan een zelfhulpboek nodig. Hierboven klinkt het misschien simpel, maar het is niet voor niets dat ook coaches, therapeuten en healers zichzelf hiervoor liefdevol laten begeleiden. Plan een gratis koffiemomentje in.

Anneke Wilbers

Healer en begeleider Eigen Innerlijke Kracht

Helpt gevoelige ondernemende mensen van aanpassen en wegcijferen naar zelfvertrouwen en doen waar ze van nature zo goed in zijn. Verwacht geen mooi gepolijst pad van mij, geen strak uitgeschreven plan. Verwacht eerlijkheid, helder weten en liefdevolle innerlijke moed om samen aan te zien wat jij nu nog moeilijk vindt. Ik sta stevig met mijn voeten op de grond, breng je vandaaruit in contact met jouw levenswijsheid. Hier op aarde leef je, hier hebben we het te doen. Ik uit me graag via mijn schrijfsels, mijn Zielekronkels???