Zielekronkels

het mooiste cadeau ben jij, the best gift is you!

Het mooiste geschenk ben jijzelf

by | Oct 17, 2022 | Coaching, therapie, lichaam, gezondheid, Geen categorie, Lichaam & Gezondheid

Ik geniet ervan om op de fiets een boodschapje te doen, gewoon in ons dorp waar het leven nog rustig is. Het is lunchtijd en er is geen brood, beschuit of cracker te bekennen in huis. Het najaarszonnetje en de zwoele wind komen me tegemoet. Ik ben blij dat het brood op was, anders had ik nu niet zo genoten van dit ritje.

Halverwege de dorpsstraat bedenk ik me dat de deo op is, ook meteen even kopen. Bij binnenkomst in de drogisterij lonken ze al: de Wasgij-puzzels… In een onweerstaanbare doos met moois, zeker zo fijn als een stuk pure chocola. Bij deze puzzel mag ik kijken naar het plaatje en bedenken hoe dit er in de toekomst uit zal zien, niets is wat het lijkt. 

Dat is nou precies wat ik zo leuk vind aan mijn werk, het puzzelen waarbij vrijwel niets is wat het lijkt. Ik leg het je uit aan de hand van dit voorbeeld (waarin ik niet de echte naam gebruik).

Pijn die oplost in de achtergrond
Janneke komt met rugpijn in mijn praktijk, ze loopt hier al een tijdje mee rond en tot nu toe kon niets dit oplossen. Gaandeweg de eerste behandeling kom ik meer pijnpunten tegen bij haar die gekoppeld zijn aan haar fysieke pijn. Verdriet dat verstopt zit in de longen, bovendien zijn er onuitgesproken dingen die in de keel blijven steken. Er klinkt tijdens ons contact geregeld een aha van herkenning, soms zijn er tranen van verlichting en ze vertelt verhalen die vooruitgang laten zien. Vooral de inzichten die Janneke krijgt, helpen haar om de pijn zacht in de achtergrond te laten oplossen. Haar leven wordt steeds prettiger, wandelen is weer leuk geworden. Lekker met de kop in de wind gaan haar gedachten uit naar dingen waarvan ze weer durft te dromen. De puzzel is opgelost.

Luister je naar onrust, of pas als het pijn doet?
Ik denk dat iedereen wel zo’n puzzel in zijn of haar leven heeft, onrust voelen is vaak een eerste aanwijzer. Jammer genoeg gaan veel mensen in de drukte van de dag voorbij aan de eerste signalen dat er iets niet helemaal klopt, vaak begrijpen we deze signalen niet. Het is goed om dit uit te puzzelen vóórdat je lichaam fysieke klachten laat zien.

Fysieke pijn is een aanwijzer dat er nu werk aan de winkel is.
Je lichaam vraagt om stil te staan en te kijken naar de achterliggende oorzaak van pijn,
dat wat nog buiten je eigen blikveld ligt.

Een lastige opgave voor veel mensen, een mooie om bij te helpen voor mij als lichtwerker.

5 Duidelijke redenen om te luisteren naar je lijf
De fysieke uitnodiging om te groeien liet zich bij mij zien in jarenlange buien van zware vermoeidheid en depressie. Bovendien speelden er geldissues. Toen ik er middenin zat, was het verre van fijn, terugkijkend waren het waardevolle ontmoetingen met mezelf en de wereld.

Reden 1: Vertrouwen in het leven groeit terwijl je je door de lessen ploetert
We krijgen nooit meer voor de kiezen dan we aankunnen, terugkijkend kan ik zien dat dit altijd klopt. Dit biedt me nog steeds heel veel houvast als een of ander gedoe in het leven zich aandient. 

Reden 2: Als een ander je leegzuigt, heb jij te leren dat je ook mag nemen
Ik ging zien hoe ik mijn energie weggaf, me leeg liet zuigen. Ja, je leest het goed: de ander zoog mij niet leeg, ik liet het (meer dan goed was voor mij) gebeuren door te geven, geven, geven. Het duurde lang voor ik liefde, zorg van de ander, plezier, tijd voor mij kon aannemen.

Reden 3: Zelfzorg neemt toe
Ik leerde dat je je hart – je allerbelangrijkste energiebron – weggeeft door steeds weer voor een ander klaar te staan. Zelfs als de ander dat niet nodig heeft of erom vraagt. Dit noemen we het helperssyndroom. 

Reden 4: Verantwoording voor jezelf nemen groeit
In de spreekwoordelijke en letterlijke spiegel kijkend zag ik dat ik voor mezelf mag zorgen, beter gezegd MOET zorgen. Jij bent de meest belangrijke persoon in jouw leven, zelfs als je dit lastig vindt om te zeggen.

Reden 5: Genezing begint bij jezelf zien
Ik merkte dat een ander mij vooral niet ziet staan als ik heel hard mijn best ga doen om gezien te worden. Meestal deed ik dat door extra lief te zijn, te pleasen, door dingen voor anderen op te lossen. 

Yes, tijd voor onderzoek!
Jij bent de meest belangrijke persoon in jouw leven! Nemen in plaats van ontvangen! Als je een beetje op mij lijkt – wat ik wel vermoed anders had je niet tot hier gelezen – dan stuit dit je waarschijnlijk tegen de borst. Als je een beetje op mij lijkt dan ga je ook de uitdaging aan om dit binnenin jezelf te onderzoeken, daar nodig ik je toe uit. Geloof mij maar dat er heel wat mensen klaarstaan om jou iets moois te geven. Maar als je niet in staat bent om dat aan te nemen, te ontvangen, dan laat je zowel de ander als jezelf in de kou staan. Het is de hoogste tijd om dit te onderzoeken, al dan niet samen met mij. 

Anneke Wilbers

Healer en begeleider Eigen Innerlijke Kracht

Helpt gevoelige ondernemende mensen van aanpassen en wegcijferen naar zelfvertrouwen en doen waar ze van nature zo goed in zijn. Verwacht geen mooi gepolijst pad van mij, geen strak uitgeschreven plan. Verwacht eerlijkheid, helder weten en liefdevolle innerlijke moed om samen aan te zien wat jij nu nog moeilijk vindt. Ik sta stevig met mijn voeten op de grond, breng je vandaaruit in contact met jouw levenswijsheid. Hier op aarde leef je, hier hebben we het te doen. Ik uit me graag via mijn schrijfsels, mijn Zielekronkels…