Zielekronkels

Hoe familiegeheimen kunnen leiden tot ziektes

by | Feb 6, 2022 | Coaching, Lichaam & Gezondheid, Therapie

???Zelfs als het me mijn leven kost??? is de titel van het boek waar ik me in verlies op dit moment. ???Systeemopstellingen met ziekten en aanhoudende symptomen??? is de ondertitel. Vanaf mijn kindertijd vind ik het al razend interessant waarom wij doen wat we doen. Nu snap je misschien ook waarom ik uren in dit boek kan ronddwalen. Tijdens het lezen melden zich allerlei vrienden en bekenden in mijn hoofd. Overgewicht, anorexia, allergie??n en vele andere problemen komen voorbij.

Ziekte van lyme, hoofdpijnen en dergelijke kunnen voortkomen uit het familiesysteem. Niet zozeer uit het DNA, als in ???mijn oma had ook altijd dezelfde klachten als ik???, maar eerder vanuit buitensluiten van bepaalde gebeurtenissen en/of mensen. Hoe begrijpelijk dat soms ook is, buitensluiten werkt averechts zoals je verderop kunt lezen.

Het gaat erom om alles te leven
Degene die iets deed dat het daglicht niet kon verdragen blijft onlosmakelijk bij het systeem horen, zij of hij kan niet buitengesloten worden. Gebeurt dat wel dan zal zich dit ergens in het familiesysteem laten gelden bijvoorbeeld door ziekte of ??? zoals bij mij ??? het niet in staat zijn om een goed leven op te bouwen. In die zin willen geheimen gezien worden, buitensluiten kan niet! Het zal zijn weerslag hebben in iemands leven als het geheim bewaakt ???moet??? worden. Vergelijk het maar met een strandbal die je onder water wilt houden. Hoe harder je deze onder water duwt, hoe harder deze zichzelf naar boven dwingt. Ditzelfde kan ook aan de orde zijn als iemand in de familie overleden is, bijvoorbeeld bij een miskraam, overlijden van de moeder bij een geboorte of anders.

Het geheim in het daglicht
Een mogelijk gevolg van buitensluiten zien we ??? in het boek ??? in het voorbeeld van een jongedame met anorexia. In haar familie mocht niet gesproken worden over het oorlogsverleden van haar opa (daderrol). Hier was sprake van schuld- en schaamtegevoel binnen de familie. Opa werd buitengesloten, zijn rol in het geheel werd een groot geheim dat bewaakt moest worden. De onbewuste trouw van deze jonge vrouw aan het familiesysteem ging zo ver dat het tot haar dood had kunnen leiden. Pas op het moment dat het geheim in de groepsopstelling naar boven kwam, herkend en erkend werd door de betrokkenen, was er voor haar de mogelijkheid om weer gezond te kunnen worden. Dit herkennen en erkennen gebeurde in een opstelling, een veilige setting waarin ook een belangrijk deel van de heling mag plaatsvinden.

Eigen keuze
Bij het lezen het boek komt er ook in me op dat ik zo veel oplossingen zie voor mensen, maar dat het aan hen is om een weg te kiezen die bij hen past. Het respect voor andermans keuze moet er zijn van mij uit (waarbij ik heel eerlijk moet toegeven dat ik dat pakweg 20 jaar geleden nog niet zo duidelijk kon zien). Ieder heeft de eigen keuze te maken, zelfs al betekent dat een leven dat ze als ongewenst noemen.

Het is jouw leven
Steeds weer gaat het in ons leven om het nemen van verantwoording. Dit geldt niet voor de daden van anderen (die jou misschien gekwetst hebben), zij hebben hun eigen verantwoording te nemen. Ik heb hierin echt iets moeten leren van het voorval van ongewenste seksuele toenadering door een keuringsarts toen ik 25 was. Ik had te leren dat ik hem wel de schuld kon blijven geven, hij was de boeman. Ik zag echter niet dat ik daarmee nog steeds de macht over mijn leven bij hem legde. Dit gaat over hoe ik (of jij in jouw leven) omga met wat er in mijn leven gebeurt of gebeurd is, het gaat over mijn eigen reactie hierop. D??t is hetgeen dat ons de macht over ons eigen leven teruggeeft. De buitenwereld is nog altijd een weerspiegeling van jezelf, van jouw binnenwereld.

Onderzoeken
Wil je samen met mij een kijkje in je leven nemen, onderzoeken waar een en ander vandaan komt? Laten we dan eens kijken wat ik voor jou kan betekenen.

En ben je nieuwsgierig naar het boek ???Zelfs als het me mij leven kost???? Je kunt het hier bestellen.

Anneke Wilbers

Healer en begeleider Eigen Innerlijke Kracht

Helpt gevoelige ondernemende mensen van aanpassen en wegcijferen naar zelfvertrouwen en doen waar ze van nature zo goed in zijn. Verwacht geen mooi gepolijst pad van mij, geen strak uitgeschreven plan. Verwacht eerlijkheid, helder weten en liefdevolle innerlijke moed om samen aan te zien wat jij nu nog moeilijk vindt. Ik sta stevig met mijn voeten op de grond, breng je vandaaruit in contact met jouw levenswijsheid. Hier op aarde leef je, hier hebben we het te doen. Ik uit me graag via mijn schrijfsels, mijn Zielekronkels???