Zielekronkels

Van gebrek naar overvloed

by | Jan 23, 2022 | Coaching, Therapie

Gebrek versus overvloed houdt me bezig, voor mezelf en voor anderen. In heb in mijn jonge jaren vooral gebrek ervaren. Dit nam een grote plek in als vijfde kind in de rij van zes. Mijn ouders werkten hard, hadden veel liefde in zich, maar hebben nooit geleerd hoe je dit uit. Daarmee leerden wij als kinderen het dus ook niet. Gebrek aan geld, gebrek aan aandacht, gebrek aan tijd voor mij, gebrek aan lachen. Laat ik het zo benoemen: het leven was een serieuze zaak. Intussen weet ik heel goed dat mijn ouders gegeven hebben wat ze konden. Als ze meer hadden kunnen geven ??? in welke vorm dan ook ??? dan hadden ze dat zeker gedaan. Het is goed zo.

De donkere kamer
Wat ik door schade en schande heb geleerd, is dat gebrek en overvloed niet samen in ????n doosje passen. Waar het ????n aanwezig is, ontbreekt het ander (of daar is maar een heel klein plekje voor over). Stel je voor dat je in een donkere kamer binnenkomt terwijl je verwacht dat het daar licht is. Je voelt even een korte schrik, maar als je dan stil blijft staan dan is er altijd wel iets lichts dat je aandacht trekt. Hoe vaag dan ook???. Zo is het ook met gebrek en overvloed.

Een oefening
Zie gebrek en overvloed overigens vooral op dat vlak waarop jij het ervaart. Een paar voorbeelden zijn: geld, liefde, gezondheid, vriendelijkheid, aandacht, plezier. Als je op een van deze vlakken meer overvloed wilt ervaren, doe dan eens mee met deze korte oefening.

Ik kies hier als voorbeeld het onderwerp ???donkergrijs met cr??me in mijn huis??? versus kleur en vrolijkheid. Mijn voorbeeld omschrijf ik in cursief. De oefening:

  • Omschrijf kort maar krachtig hoe je gebrek eruit ziet. Ik woon in een volledig donkergrijs met cr??mekleurig huis.
  • Wat doet dit met je als je daar aan denkt? Ik vind het nogal deprimerend en mijn huid ziet er ziek en bleek uit als ik in de spiegel kijk. Ik voel me niet blij.
  • Adem dit gevoel eens in, en weer uit. Houd na de tweede inademing je adem even vast, voel wat het in je lijf doet. Adem weer uit en geef jezelf een compliment. Goed zo, je deed het en je leeft nog. It did not kill you!
  • Kijk nu binnen jouw onderwerp eens om je heen. Zie je ook iets anders? Als ik naar buiten kijk, zie ik groen van een heg, geel groene bladeren van een struik, rode besjes. Als ik naar mijn shirtje kijk, zie ik het rood van de stippen. Kijk ik in de spiegel terwijl ik de lamp aandoe, dan zie ik mijn uiterlijk van grauw naar kleur in het gezicht veranderen. Er verschijnt een innerlijke glimlach, hoop gloort aan de horizon.
  • Focus je nu 3x afwisselend op het gebrek en op de overvloed, hoe klein of groot dan ook.

Als het goed is heb je gevoeld dat jij zelf degene bent die bepaalt wat je ziet, en daarmee hoe je je voelt. Je hebt er zelf invloed op!

Koesteren
Kan ik nu ineens het huis waar ik woon ontdoen van het grijs en cr??me? Nou nee, om verschillende redenen kan dat niet (waarmee ik direct weer in de gebrek-kant kom). Gelukkig is er het heuglijke feit dat ik kleurrijke kaarsen kan kopen, een mooie deken voor op de bank in precies de kleur waar ik zin in heb. Frisgroene planten sieren mijn huis, ik koester ze. Ook kan ik kleur en zachtheid zien aan de binnenkant van mijn ogen tijdens een meditatie, en zeker als dit gecombineerd is met muziek waar ik op dat moment zin in heb. Ik kan genieten van de kleur in mijn huis terwijl het donkergrijs er wel is. Ik kies ervoor om aandacht te schenken aan waar ik blij van word. Wat je aandacht geeft groeit.

Verschuif je aandacht:

  • van gebrek aan geld naar: ik heb altijd genoeg geld, er is altijd geld als het echt nodig is
  • van gebrek aan warme liefdevolle aandacht naar: liefdevolle gedachten over jezelf waarmee je ook liefde en aandacht aantrekt

Een wondertje als extra
Aangezien ik van wonderen hou, geef ik je nog een voorbeeld uit mijn eigen leven. Hoe snel verplaatsen van aandacht kan werken laat ik je in onderstaand voorbeeld zien: Ik voelde me genegeerd, was totaal niet in beeld. Ik was boos, verdrietig en stond bijna te stampvoeten van frustratie. De gedachte die door me heen flitste, terwijl ik uit de situatie wegliep, was deze: Zoek het dan ook maar uit. Ik ben een veel te leuk mens om me zo te laten behandelen!

Er gebeurde een wondertje, als een duveltje uit een doosje kreeg ik ineens een bak aan liefdevolle aandacht. Inclusief een welgemeend excuus ??n een korte uitleg waarom ik genegeerd werd. Wauw, ik stond perplex. Het is dus echt waar; waar ik me op focus daarvan krijg ik meer. Ik ben een veel te leuk mens om me zo te laten behandelen???

Creatief brein
Intussen ben ik een expert geworden in dingen anders gaan beleven. Steeds weer gaat het om durven zien zoals het is en dan beslissen dat het ook anders gezien kan worden. Wat ik vaker benoemd heb als herkennen, erkennen en pas daarna kijken hoe het anders kan. Ik gebruik mijn creatieve brein als ik met mensen aan hun hulpvraag werk. Daar begint verandering mee. De vraag is waar ik me samen met de ander op focus: op gebrek of overvloed.

En ja, soms is je leven te ingewikkeld geworden om het alleen te kunnen. Als je denkt dat ik alles in mijn uppie heb gedaan dan zit je ernaast. Gelukkig staat er bij mij intussen een schatkist gevuld met oefeningen die je kunt doen, al dan niet met mijn hulp. Als je daar een greep in wilt doen, dan kun je dat laten horen door de schatkist hier te openen.

Anneke Wilbers

Healer en begeleider Eigen Innerlijke Kracht

Helpt gevoelige ondernemende mensen van aanpassen en wegcijferen naar zelfvertrouwen en doen waar ze van nature zo goed in zijn. Verwacht geen mooi gepolijst pad van mij, geen strak uitgeschreven plan. Verwacht eerlijkheid, helder weten en liefdevolle innerlijke moed om samen aan te zien wat jij nu nog moeilijk vindt. Ik sta stevig met mijn voeten op de grond, breng je vandaaruit in contact met jouw levenswijsheid. Hier op aarde leef je, hier hebben we het te doen. Ik uit me graag via mijn schrijfsels, mijn Zielekronkels???