Zielekronkels

Wat heeft je familiesysteem te maken met ???goed uit de verf komen????

by | Jan 2, 2022 | Coaching, Therapie

Het woord VERF sprong eruit tijdens de wandeling met de honden. Direct koppelde ik dit aan mezelf en de mensen waar ik het liefst mee werk. Hoe komen wij als mens goed uit de verf? Uit de verf komen: goed bij anderen overkomen/zich doen opmerken (bron: woorden.org). Ik moet heel eerlijk bekennen dat er een ergernisje door me heen kruipt bij het lezen van deze omschrijving. Hoezo, goed bij anderen overkomen?!

In de oorspronkelijke manier van spreken klopt ???goed bij anderen overkomen/zich doen opmerken??? wellicht wel. Maar gaan we dan niet voorbij aan hoe moeilijk het voor sommigen van ons is om goed uit de verf te komen, hoe hard we werken om die verflagen van ons leven weg te poetsen?

Hij kwam niet goed uit de verf
Onderstaand voorbeeld van de groepsopstelling (familieopstellingen, systemisch werk) die ik begeleidde, past hier mooi bij.

Jan, coach, had meer dan 20 jaar ervaring, een goed lopend bedrijf. Toch kwam Jan niet goed uit de verf in ????n bepaald opzicht. Hij werd meermaals door verschillende goede vrienden en vriendinnen diep gekwetst waardoor hij, ook zakelijk, in hun tang zat. Jan besloot een vraag in te brengen hierover. Tijdens de opstelling zei de representant van zijn vader: ???Het is goed wat je gedaan hebt. Ik ben trots op je.??? Deze woorden hebben hem met name veel innerlijke rust gebracht. Vooral de zin: ???Ik ben trots op je??? deed het voor hem, hier had hij zijn leven lang op gewacht???.

De last van het geheim lag op zijn schouders
In het ????n op ????n vervolgconsult met hem kwam een verborgen geheim van vijf generaties terug aan het licht. Een van de voor-moeders in Jan???s familiesysteem had zich opgeofferd om een belangrijk gegeven te beschermen, over deze vrouw mocht nooit meer gesproken worden! De last van het geheim van deze vrouw kwam bij mijn cli??nt op de schouders te liggen.

Er is die middag veel duidelijk gemaakt waardoor dingen nu opgelost mogen worden. De werkelijke oorzaak van het gedoe in zijn leven lag in wat er vroeger gespeeld heeft in het familiesysteem.

Onder het topje van de ijsberg
Je kunt dit het beste zien als een ijsberg. De oorzaken van een probleem zoeken we logischerwijs vaak in wat er zichtbaar is. In verhalen die je verteld zijn, of uit de herinneringen van je eigen leven. Wat we hierbij buiten beeld hebben is dat er onder dat topje van de ijsberg (pakweg 5%) nog een wereld aan informatie is. Daar ligt waar we normaal geen weet van hebben (de overige 95%), maar wat wel grote impact kan hebben. Ook wel de ???onderstroom??? genoemd.

Kun je bij de verborgen informatie komen?
Soms is er nog een verhaal bekend in de familie. Bijvoorbeeld dat oma en moeder dezelfde lichamelijke klachten hadden als jij nu. Of dat je vader ook altijd zo worstelde met geld of met relaties. Zelfs als je dit bewust in beeld hebt, weet je vaak niet van n??g verder terug, terwijl d????r nu net veel winst te behalen valt. Als je bij de verborgen informatie kunt komen, kun je het terugkerende patroon bij de wortel aanpakken. Zo kun je, net als Jantje, steeds meer uit de verf komen. Want mooie woorden zoals ???Prachtige kleur, heldere tekst, stralende vrouw! Fijn om jou zo te zien?????? kun jij ook krijgen als je goed uit de verf komt en meer en meer echt jezelf bent.

Ben je bijna vergeten hoe zelfliefde en licht-leven voelt? Hoe je weer kunt stralen door jezelf te zijn? Ik nodig je uit te ontdekken hoe, en weet: je echte ik was er altijd al, binnenin jezelf.

Anneke Wilbers

Healer en begeleider Eigen Innerlijke Kracht

Helpt gevoelige ondernemende mensen van aanpassen en wegcijferen naar zelfvertrouwen en doen waar ze van nature zo goed in zijn. Verwacht geen mooi gepolijst pad van mij, geen strak uitgeschreven plan. Verwacht eerlijkheid, helder weten en liefdevolle innerlijke moed om samen aan te zien wat jij nu nog moeilijk vindt. Ik sta stevig met mijn voeten op de grond, breng je vandaaruit in contact met jouw levenswijsheid. Hier op aarde leef je, hier hebben we het te doen. Ik uit me graag via mijn schrijfsels, mijn Zielekronkels???